Renovatie monument Weteringschans (vervolg)

…Walter heeft jarenlange ervaring en werkt nauw samen met bedrijven die constante kwaliteit leveren. Bedrijven die betrouwbaar zijn en waar voor je geld bieden. Voor ons als leek is het belangrijk dat we onze aannemer kunnen vertrouwen. Wij zijn niet in staat een goede offerte van een slechte te onderscheiden. Wij hebben geen ervaring met een bouwproces. Betrouwbaarheid bij het maken van keuzes voor onderaannemers, maar ook goede communicatie, transparantie bij de berekening van de kosten en inzicht in de planning, zijn cruciaal voor een goed resultaat.

Onze verbouwing duurde zes maanden. Er was sprake van (jarenlang) achterstallig onderhoud waardoor alle elektra en alle waterleidingen vervangen dienden te worden. Er moest gesloopt worden, er moest gestukt en geschilderd worden. In een monument allemaal delicate processen. Het is niet toegestaan monumentale constructies of elementen te verwijderen of beschadigen. Tegels zijn gezet, een betonvloer is gestort, antiek behang is geplakt, de tuin betegeld met oude waaltjes. Allemaal met oog voor detail en liefde voor het product.

Tijdens een verbouwing met zo veel verschillende processen zijn planning en communicatie heel belangrijk. Schilders en behangers kunnen pas aan de slag als de stukadoor klaar is, sanitair kan pas worden geplaatst als het daadwerkelijk geleverd is, de timmerman en elektricien moeten niet net precies op hetzelfde moment op dezelfde plek moeten zijn… Walter onderhield met ons (en de architect) een open lijn. Communicatie was soms dagelijks, bouwvergaderingen regelmatig en vaak zelfs wekelijks. Elk onderdeel van het bouwproces werd besproken. De planning hing uitgeprint op de locatie. Elke onderdeel in detail uitgezet naar de tijd, voor iedereen inzichtelijk en begrijpelijk.

Hetzelfde voor de kosten. Een vaste prijs is moeilijk af te spreken wanneer er tijdens de verbouwing dingen veranderen. Dit was bij ons regelmatig het geval. De kosten werden, indien nodig, tijdens de bouwvergadering besproken. Alle kosten werden in detail en volstrekt inzichtelijk in een spreadsheet gepresenteerd. Dit document was voor ons te allen tijde beschikbaar en gaf een zeer gedetailleerd overzicht van elke kostenpost. Hierbij werden activiteiten met een tarief per uur berekend en aankopen met een tarief per stuk. Aanpassingen werden altijd in overleg gedaan. Facturatie geschiedde deels vooraf, deels tijdens de verbouwing en deels na afloop. Voor ons, de klant, prettig omdat de kosten worden gespreid; voor de aannemer prettig omdat niet alles vooraf door hem hoeft te worden gefinancierd.

Naast de uitvoering van de verbouwing heeft Walter geadviseerd bij aankoop van vrijwel alle materialen en producten. Denk hierbij aan tegels, sanitair, de houten vloeren, de inbouwkasten, het deurbeslag, etc., maar ook de inbouwkeuken en het glas-in-lood. We zijn gezamenlijk naar alle leveranciers geweest zodat we geen aankoop uit een catalogus hoefden te doen. Nadat we een keuze hadden gemaakt, heeft Walter alle aankopen geregeld. “Dat is handiger. Ik weet wanneer ik het nodig heb.” Perfecte service.

Ook is ons geadviseerd de keldermuren te impregneren (tegen vochtvorming), beton-ciré in de badkamer en toiletten aan te leggen en hebben we een oude bouwmaterialenleverancier bezocht voor mooie antieke schouwen en een antieke wasbak. Allemaal dingen waar we geen weet van hadden en nooit op zouden zijn gekomen.

Natuurlijk gaat er tijdens een verbouwing op deze schaal altijd wel iets mis. Bij ons werd asbest geconstateerd, kwam een vergunning niet rond en bleek een aanbouw niet gefundeerd. Pittige problemen, maar door Walter zeer professioneel begeleid en opgelost. De bouwtekening moest worden aangepast, de planning bijgesteld en de kosten opnieuw berekend. Ondanks deze tegenslag is de renovatie op tijd afgerond en binnen budget gebleven. En naar volle tevredenheid. Ons huis is prachtig geworden. De hele verbouwing was, in tegenstelling wat je weleens op televisie ziet, een heel prettig proces. We kwamen dagelijks kijken en troffen aardige hardwerkende professionals die duidelijk plezier in hun werk hadden. We hebben ze allemaal na afloop bij ons thuis uitgenodigd voor een borrel zodat iedereen het resultaat kon zien. Een duidelijk bewijs van onze tevredenheid.

George Dik